Hoe wij nou écht het thuiswerken ervaren
Hoe wij nou écht het thuiswerken ervaren
Is thuiswerken blijvend? Het afgelopen jaar is er veel veranderd in ons dagelijks leven. Zo kunnen we 's avonds niet meer uit eten, in het weekend niet meer ongepland op bezoek bij onze familie en kunnen wij op dit moment enkel borrelen met collega’s door het scherm. Daarnaast veranderde thuiswerken in een mum van tijd van uitzondering naar norm.
Koffiezetapparaat
Voor veel mensen is dat na een jaar toch nog steeds erg wennen, maar wat heeft zo een grote ontwikkeling nou écht voor invloed op ons dagelijks leven? Uit een onderzoek van het Delftse Center for People and Buildings blijkt dat vooral aan heb begin van de lockdown mensen nog positief waren over het thuiswerken. Inmiddels beginnen steeds meer mensen zich af te vragen hoelang dit allemaal nog duurt en wanneer alles weer ‘normaal’ wordt. Er is maar een kleine groep mensen die thuiswerken als extreem negatief ervaart. Dit verschilt ook per levensfase. Zo ervaren ouders met jonge kinderen over het algemeen een negatievere ervaring dan ouders met volwassen kinderen.
Hetgeen wat het meest wordt gemist is het informeel contact met je collega’s. Even praten bij het koffiezetapparaat of waterkoker over wat je hebt gedaan in het weekend of hoe jouw vakantie was. Nu dat we alles online doen, is alles veel serieuzer en kom je veel sneller tot de kern, aangezien niemand zin heeft om urenlang via Zoom te vergaderen, toch?
De grootste winst voor veel mensen is de betere werk-privébalans en meer focus. Geen files, niet wachten op de bus en dus kost thuiswerken per saldo minder tijd dan werken op kantoor. Veel efficiënter dus!
Fit en vitaliteit
Wat betreft gezondheid lopen de meningen ook uiteen. Zo zijn er wel veel mensen die kampen met fysieke klachten, zoals arm -, rug -, nekklachten., doordat hun omgeving thuis niet is ingericht om fulltime te werken, gecombineerd met minder beweging. Ook nemen mensen minder ‘echte’ pauzes als zij thuiswerken. Daarnaast is er bij veel huishoudens het geval dat er meerdere mensen in één ruimte moeten werken en dit is niet altijd even handig als je allebei net een meeting gepland hebt staan om 9:00. Dit kan dus wel voor enige stress zorgen.
Mentaal gezien zegt de ene persoon dat de gezondheid vooruit is gegaan, maar veel mensen geven ook aan vermoeid en depressiever te zijn.
Ik ben van mening dat het succes van het thuiswerken ook per persoon en functie verschilt. Zelf ben ik bijvoorbeeld een extravert en energiek persoon die graag mijn inzichten en ideeën deel met anderen en dit werkt veel beter op kantoor als je samen in die energie kan komen door dingen op te schrijven op een krijtbord of door dingen uit te beelden met onze handen. Daarnaast vind ik als ik thuis ben het moeilijker om in de werkstemming te komen, dan dat ik naar kantoor moet reizen en daar in een ruimte zit met al mijn collega’s die allemaal daar zitten met een doel.
Voor een meer introvert persoon zal het misschien juist fijn zijn om in je vertrouwde omgeving thuis te zitten, zonder je opgedrongen te voelen om met anderen te praten over het weekend.
Voor de toekomst zou een hybride werkvorm, waarin je een deel thuiswerkt en een deel op kantoor in mijn ogen perfect klinken. Op dagen dat je bijvoorbeeld brainstormsessies hebt of je je moet focussen, is het fijn om op kantoor te zitten. Daarnaast hou je zo ook sociaal contact met je collega’s en niet enkel en alleen door je laptopscherm. Maar op dagen waarvan je weet dat je vooral achter je laptop bezig om onderzoek te doen of te schrijven, is het bijvoorbeeld ook niet erg om lekker vanaf huis te werken met jouw kinderen om je heen.
Wij zijn benieuwd hoe jij het afgelopen jaar hebt ervaren. Zou jij bijvoorbeeld weer liever iedere dag naar kantoor gaan, fulltime vanuit huis of een balans tussen beide? Laat het ons weten op social media!
Ik heb mij voor deze blog laten inspireren door een artikel.